Jaarkruid

Tijm zaaien in November, mijn experiment.

Een mooie stap om te beginnen.
Ontdekken wanneer je moet beginnen.
Het kruid laat zich niet leiden door je wil.
Leven met het seizoen en de maan.

Richard Zweekhorst

Ik heb Tijm zaadjes gekocht en een mini potje, omdat ik dit potje er zo lief uit vind zien. Ik ben blij met mijn aankoop en dat ik überhaupt nog aan de zaadjes kan komen, want je ziet ze niet zomaar in elke winkel liggen.

Er rijzen meteen vragen bij me op, zoals welke grond je het beste kunt gebruiken, of het potje niet te klein is en of dit wel de juiste tijd van het jaar is om te starten met zaaien. Op de achterkant van het zakje staat: zaaien in maart-april onder glas of in april-mei buiten. November is dus niet de geschikte maand om Tijm te zaaien, verre van dat zelfs. Wat nu?

Laat ik maar op ontdekkingstocht gaan en kijken wat er gebeurt. Voor de zekerheid neem ik eerst mijn Tijm zaadjes en het mini potje mee naar school en vraag mijn docent om advies. Het potje is groot genoeg en het is goed om uit te proberen wat er gebeurt als je nu gaat zaaien.

Volgens mijn docent maken de meeste mensen de beginnersfout door meteen alle zaadjes tegelijk te zaaien, maar het is beter om met één zaadje tegelijk te beginnen en deze de ruimte geven om te laten groeien. Dat scheelt later ook een hoop werk met stekjes overzetten.

Met dit antwoord kom ik weer een stuk verder en in gedachten vraag ik me af waar ik de grond vandaan ga halen. Zal ik binnenkort naar een tuincentrum fietsen en daar een zak aarde halen?

Het antwoord komt al sneller dan ik dacht als we ’s middags de tuin in gaan. Ik zie daar een mooie berg verse donkerbruine aarde liggen en zie het al helemaal voor me dat ik daar mijn Tijm zaadje in ga planten. Ik vraag aan de tuinman wat voor een soort grond het is en of het geschikt is om te gebruiken.

De tuinman vertelt dat dit compostgrond is gemaakt van plantenafval en etensresten waar hij effectieve microbacteriën aan heeft toegevoegd. Deze effectieve bacteriën vermenigvuldigen zich veel sneller dan de zogenaamde foute bacteriën, die bestaan uit bacteriën waar je ziek van wordt en schimmels. De effectieve bacteriën zorgen ervoor dat de foute bacteriën verdwijnen, omdat er is geen plek meer voor ze is. Op deze manier krijg je veel gezondere aarde wat op een biologische manier is gemaakt.

De tuinman geeft mij een pot biologische compostgrond mee, waar ik erg blij mee ben, en thuis ga ik meteen aan de slag mijn experiment. Ondanks dat ik weet dat November niet de juiste maand is om Tijm te zaaien, ga ik er toch mee beginnen.

Wat zijn de Tijm zaadjes miniscuul klein als ik ze uit het zakje haal! Vele malen kleiner dan ik had gedacht. Ik heb de neiging om dan maar de hele inhoud van het zakje in het potje te gooien, maar ik kan me uiteindelijk toch bedwingen en houd me aan het advies om met één zaadje te beginnen.


Benodigdheden:

  • Tijmzaadjes
  • Potje
  • Aarde
  • Plantenverstuiver

Werkwijze:

  1. Maak de grond die je gaat gebruiken nat en doe dit in het potje.
  2. Leg hierop één Tijm zaadje.
  3. Bedek het Tijm zaadje met droge aarde.
  4. In de periode die daarop volgt houd je de aarde vochtig met een plantenverstuiver.
  5. Als het goed is zal er na verloop van tijd een plantje gaan groeien.

Mijn jaarkruidje is gezaaid. Tijm en ik zijn officieel van start gegaan!
Hoop echt dat er wonderen gaan gebeuren met dit ene zaadje..??

Dit vind je misschien ook leuk...