https://youtu.be/sx1dHMzULiU
Vlierbloesemsiroop maken.
Vlierbloesemsiroop is verrukkelijk!
Vlierbloesemsiroop is heel makkelijk te maken.
Vlierbloesems staan in bloei in mei, juni en juli, dus nu is het de juiste tijd om Vlierbloesemsiroop te maken.
Bekijk deze video waarin ik je je stap voor stap laat zien hoe je Vlierbloesemsiroop maakt. Het leukste is natuurlijk, als je daarna zelf Vlierbloesemsiroop gaat maken!
Als je wilt weten hoe je de Gewone Vlier herkent, kun je mijn blogpost lezen “Hoe herken je de Gewone Vlier – Sambucus nigra.”
Het recept:
Voor 1 liter Vlierbloesemsiroop heb je nodig:
20 Tot 25 Vlierbloesemschermen
1 liter water
2 Biologische citroenen
400 gram Suiker
Normaal gesproken gebruik ik geen suiker, maar het is een siroop, dus de suiker wordt vele malen verdund als je het gaat drinken en daarnaast werkt de suiker als een conserveringsmiddel.
Vlierbloesemschermen oogsten.
- Pluk niet op een plek waar veel auto’s langs rijden.
- Ga op zoek naar mooie Vlierbloesemschermen, waarbij alle bloemen open staan en er fris uitzien.
- Kijk of er niet te veel beestjes op de Vlierbloesemschermen zitten. Check ook de onderkant van de Vlierbloesemschermen.
- Pluk de Vlierbloesemschermen die hoog groeien, dan heb je geen last van dieren die eventueel hun behoefte laag aan de grond doen, want daar groeien ook Vlierbloesems.
- Pluk niet alle Vlierbloesemschermen, maar laat ook wat staan. In het najaar groeien daar Vlierbessen uit.
Voorbereiding.
- Leg de Vlierbloesems een uurtje op z’n kop. Kleine beestjes, zoals spinnetjes en kleine vliegjes die zich op de Vlierbloesems bevinden, kunnen de Vlierbloesems verlaten.
- Schud de Vlierbloesems uit om de insecten eruit te schudden die zijn achtergebleven.
- Schud echter niet te hard, want dan verlies je ook het stuifmeel! De stuifmeel is juist datgene wat de lekkere smaak geeft aan de Vlierbloesemsiroop.
- Vlierbloesems was je niet, want anders spoel je al het stuifmeel weg.
- Knip de bloemetjes. Je wil zo min mogelijk groene stelen hebben. De groene stelen geven een bittere smaak aan de siroop De kleine steeltjes zijn echter niet zo erg, anders komt er geen einde aan je werkje.
- Snijd de biologische citroenen in partjes.
- Doe de Vlierbloesems in een pot. Voordat je de pot gebruikt, maak je deze eerst schoon met alcohol.
- Voeg de citroenen bij de Vlierbloesems.
- Ga door met het knippen van Vlierbloesems totdat je genoeg hebt om de pot ermee te vullen en voeg nog wat schijfjes citroenen toe.
- Schenk een liter water in de pot. Zorg ervoor dat de Vlierbloesems onder water staan. Niet te veel water, maar zo, dat ze net onder water staan. Zo krijg je lekker geconcentreerde Vlierbloesemsiroop.
- Laat de pot met inhoud minimaal 24 uur en maximaal drie dagen staan op een koele, lichte plek.
24 Uur later.
- Leg een kaasdoek op een vergiet en een schone maatbeker of iets anders wat je ervoor wilt gebruiken.
- Breng het Vlierbloesemmengsel in het vergiet en zeef het over.
- Zeef de vloeistof nogmaals, om alle onzuiverheden eruit te halen. Je houdt nu een helder gele vloeistof over.
- Doe de suiker in een pan.
- Voeg het Vlierbloesemwater toe in de pan.
- Breng de pan zachtjes aan de kook.
- Roer ondertussen door het mengsel, zodat de suiker erin oplost.
- Laat de pan een paar minuutjes koken.
- De Vlierbloesemsiroop is klaar als al het suiker is opgelost.
- Zet ondertussen wat flesjes klaar waar je de Vlierbloesemsiroop in wilt schenken.
- Steriliseer de flesjes door ze van tevoren uit te koken.
- Doe de gekookte Vlierbloesemsiroop in een maatbeker.
- Schenk de Vlierbloesemsiroop met behulp van een trechtertje over in de flesjes.
- Zet de flesjes op zijn kop, zodat het vacuum trekt.
De Vlierbloesemsiroop is klaar!
Dit was de eerste keer dat ik Vlierbloesemsiroop heb gemaakt en ik was aangenaam verrast toen ik het proefde.
Ik vind Vlierbloesemsiroop echt verrukkelijk!
Veel plezier met het maken van Vlierbloesemsiroop!

Je moet inloggen om een reactie te plaatsen.