DIY Kruiden en Recepten

Video: Zelf lippenbalsem maken op basis van kruiden en natuurlijke ingrediënten.

Gelukkig Nieuwjaar! Het jaar 2020 belooft een mooi kruidenjaar te worden. De eerste stappen in de kruidenwereld heb ik vorig jaar gezet en ik neem jou graag verder mee in deze wondere wereld van de kruiden.

We zijn nu in de winter beland en ook al vriest het niet stevig en is er nog geen vlokje sneeuw gevallen, je merkt wel dat het guur en koud is geworden buiten. Op oudejaarsavond is het landschap bedekt met een dikke laag mist en je kan nauwelijks verder kijken dan een aantal meters.

Je lippen hebben maar wat te verduren tijdens deze barre weersomstandigheden. Droge schrale lippen met pijnlijke kloofjes en loslatende velletjes op de lippen, het kan allemaal heel vervelend aanvoelen. Je lippen hebben het dunste laagje huid in je lichaam en vragen om extra bescherming.

Maak je lippen blij en laat ze stralend het nieuwe jaar in gaan. Tover een glimlach op je lippen en maak zelf een vochtinbrengende, verzorgende lippenbalsem die de huid beschermt en ook nog eens lekker zacht aanvoelt. Kruiden geven je lippenbalsem extra kracht.

De herstellende eigenschappen van Goudsbloem zorgen ervoor dat de tere huid van de lippen weer kan helen en herstellen. Etherische sinaasappelolie geeft een licht geurtje en een lekker smaakje aan je lippenbalsem. Rozenblaadjes zijn hydraterend, verzachtend en zorgen voor een roze tintje aan je lippenbalsem.

Ik heb een video gemaakt waarin ik laat zien hoe je zelf een lippenbalsem kunt maken op basis van kruiden en natuurlijke ingrediënten. Het is ontzettend leuk om te doen en makkelijk om te maken. Bekijk hier mijn video en ga vooral zelf aan de slag. Je lippen zullen er blij van worden!

Zelf lippenbalsem maken op basis van kruiden en natuurlijke ingrediënten.



Werkwijze:

  • Zet een pan met water op een laag vuurtje.
  • Zet de maatbeker in de pan met water en laat dit au bain-marie opwarmen. Laat het water niet koken, maar verwarm het tot ongeveer 62 tot 65 graden, omdat bijenwas een smeltpunt heeft tussen de 62 en 65 graden.
  • Voeg de Goudsbloem toe. Omdat je ook de kwaliteit van je kruiden in je lippenbalsem wilt hebben, ga je je kruiden nu direkt toevoegen.
  • Voeg de rozenblaadjes toe met een houten lepel. Niet te veel rozenblaadjes. De etherische sinaasappelolie gaan we pas op het allerlaatste moment toevoegen, omdat de geur en de smaak heel snel vervliegen, maar mocht je gebruik maken van de geraspte sinsaasappelschillen, dan kun je de bovenste laag bedekken met deze geraspte sinaasappelrasp. Zorg er dan wel voor dat je biologische sinaasappels gebruikt die niet bespoten zijn.
  • Laat het geheel een paar uurtjes staan, zodat alles goed op elkaar in kan werken en roer af en toe met een houten lepel. Over een paar uurtjes kom ik weer bij je terug.
  • Plaats ondertussen de potjes in een rijtje achter elkaar.
  • Leg de kaasdoek op het vergiet en leg deze op de tweede Pyrex kan.
  • Het is tijd om de lippenbalsem over te gieten. Leer jezelf meteen aan om de onderkant direkt af te drogen. Het kan namelijk zo zijn dat er bacteriën zitten in het water van je pan. Als het gaat lekken, dan kunnen de bacteriën ook weer in jouw lippenbalsem terechtkomen.
  • Giet het mengsel voorzichtig over in de andere kan.
  • Je ziet nu dat het mengsel weer heel snel gaat stollen. Zet daarom de pan weer op het vuur.
  • Roer nu zachtjes door het mengsel heeb, totdat alles weer gesmolten is en vloeibaar is.
  • Voeg nu de druppels etherische sinaasappelolie toe. Doe dit voorzichtig met een lepel, omdat je heel snel uit kunt schieten. Roer weer zachttjes door het mengsel heen. Je ruikt nu de etherische olie.
  • De lippenbalsem is nu klaar om overgeschonken te worden in de potjes. Omdat je de potjes in rijtjes hebt neergezet, kun je zien dat je heel makkelijk kunt schanken met je kan.
  • Laat de potjes met de lippenbalsem een paar uurtjes zo staan. Hou nog een heel klein beetje mengsel over in je kan en zet deze terug op het vuur.
  • Je ziet dat het stollen heel snel gaat. In het midden ontstaat er een klein deukje, maar die kan je weer recht maken met het laatste mengsel.
  • Als je stickers hebt, dan kun je je potje labelen. Je kunt er de datum op zetten van wanneer je je lippenbalsem hebt gemaakt, want een lippenbalsen is ongeveer een jaar lang houdbaar.


Bron: ChinHerbs, Total Health Academy

Dit vind je misschien ook leuk...