Geneeskrachtige Kruiden

Heermoes giftig? Gebruik de juiste soort!

Heermoes is een sterk kruid met eigenschappen waar je echt wat aan hebt, maar je moet wel weten welke soort je kunt gebruiken. Er zijn namelijk een aantal soorten die erg op elkaar lijken, waarvan er verscheidene giftig zijn. Het is dus belangrijk dat je de juiste soort gebruikt!

Gelukkig kun je de verschillende soorten makkelijk onderscheiden en zijn er hulpmiddelen ter herkenning, zodat je zeker weet dat je de juiste soort te pakken hebt. De soort die je altijd in kunt zetten is Equisetum arvense L.

HEERMOES – EQUISETUM ARVENSE L.
Paardenstaartenfamilie – Equisetaceae

De Latijnse naam voor Heermoes is Equisetum arvense L. De Heermoes behoort tot de Paardenstaartenfamilie, de Equisetaceae.

Equisetum is afgeleid van ‘equus’ wat paard betekent en ‘saeta’ borstel of ‘setum’ staart. Ze verwijzen letterlijk naar de paardenstaart, want het kruid heeft een typische staartvorm.  

Arvense is afgeleid van ‘arvum’ wat akker of bewerkt veld betekent. Hieruit kun je afleiden dat je de Heermoes vaak ziet groeien aan de randen van landbouwgronden, maar je ziet hem ook vaak in bermen en langs een sloot staan.

IS DE HEERMOES EEN PADDENSTOEL?

De Heermoes is geen zaadplant, maar een sporenplant. Hij verdwijnt in de winter en als hij in het vroege voorjaar weer uit de grond naar boven komt en hij net begint te groeien, dan lijkt hij op een lichtbruin tot donkerbruin paddenstoeltje. Dit paddenstoeltje groeit omhoog tot omgeveer 25 cm en verspreidt zijn sporen, waaruit een soort dennenboompje ontstaat. Dit dennenboompje lijkt niet meer op het paddenstoeltje waaruit hij is ontstaan.

HERKEN DE JUISTE HEERMOES MET DEZE TWEE HULPMIDDELEN.

De Heermoes lijkt op een klein dennenboompje, omdat het geen bladeren heeft, maar naaldachtige zijtakjes met een gelede structuur.

De Heermoes die je niet moet gebruiken, is het soort waar te veel blauwzuur in zit. Blauwzuur wil je niet binnen krijgen, want dit is giftig!

Met deze twee hulpmiddelen kun je de juiste soort Heermoes herkennen:


I. Meer dan vijf geledingen.
Als je de Heermoes vanaf de bovenkant bekijkt, dan heeft de juiste soort altijd meer dan vijf geledingen. De verkeerde soort heeft er maximaal vijf, dus bij vier of vijf geledingen heb je de verkeerde soort te pakken

Heermoes van bovenaf gezien. Meer dan vijf geledingen.

II. Lengteverschil van de takjes.

De takjes zijn opgebouwd uit geledingen die je makkelijk uit elkaar kunt trekken. Als je de takjes uit elkaar haalt, dan moeten de geledingen in lengte verschillen. Bij de verkeerde soort zijn alle geledingen evenlang.

Wat je doet:
Je pakt een takje, trekt ze uit elkaar en legt ze los naast elkaar neer. De lengte wordt steeds korter of langer. Als je een lengteverschil ziet, dan weet je dat je de juiste soort hebt. Pak je de verkeerde, dan zijn de geledingen allemaal evenlang.

De juiste soort met een lengteverschil van de takjes.

HEERMOES – SKELETTENPLANT

Een bijnaam voor de Heermoes is de Skelettenplant. Eén van de inhoudsstoffen is kiezelzuur en dit is goed is voor je skelet, botten, tanden en haren. In een thee zou het kruid goed kunnen helpen tegen botontkalking. Natuurlijk is het altijd raadzaam om een deskundige te raadplegen indien je gebruik wil maken van geneeskrachtige kruiden.

OPGERUIMD STAAT NETJES.

Wat je beter niet kunt doen, is de Heermoes in je tuin aanplanten. Naast het feit dat mensen de Heermoes vaak zien als een onkruid en deze het liefst bestrijden, is de Heermoes zelf ook een grote opruimer, een echte schoonmaker.

Als je grond hebt die giftig is, dan zal de Heermoes hem opruimen, hij haalt letterlijk het gif uit de grond. De Heermoes heeft een wortelgestel dat tot tien meter diep in de grond zit. In de beginfase waarin hij nog op een paddenstoeltje lijkt en hij zijn sporen verspreidt, zal hij nog niet zo geaard zijn, maar als je hele vuile grond hebt en hij zich eenmaal geworteld heeft, dan laat hij zich niet zomaar verdringen. Als de Heermoes er eenmaal staat, gaat hij niet zomaar weg!

De Heermoes is bestreden, omdat hij onuitroeibaar is en zijn ruimte inneemt. Het heeft geen zin om er gif op te gooien, omdat dit geen schade toebrengt aan de plant. Hij neemt redelijk zijn plaats in, maar als je andere planten erbij gaat zetten en je hele schone grond hebt, gaat hij vanzelf weg, want dan hij heeft niks meer om op te ruimen. Het is een pionier die het ene jaar hier kan staan en het andere jaar ergens anders.

EEN KRUID WAAR JE U TEGEN ZEGT.

Als je de Heermoes gaat innemen, dan weet je dat je een kruid hebt waar je echt wat aan hebt. Het is een stevige, stugge plant, die echt wat voor je kan betekenen. Zolang je er maar zeker van bent dat je de juiste hebt!

Heermoes – Equisetum arvense L.


Dit vind je misschien ook leuk...