Stadstuinieren

Vlog: 21. Stadstuinieren: Supergrote Radijsjes


Lief Kruidentuintje is begonnen met stadstuinieren! In dit blogartikel plaats ik al mijn vlog video’s over stadstuinieren. Zodra er een nieuwe vlog video uitkomt, zal ik die op deze pagina plaatsen. Ik houd je op de hoogte van alles wat er gebeurt in en rondom mijn stadstuintje. Volg me mee in mijn stadstuintje!


Vlog: 21. Stadstuinieren: Supergrote Radijsjes.

https://youtu.be/jvo5A9LOVJg
De buurvrouw is vandaag langsgekomen en we hebben radijsjes geoogst. Wat een joekels van een radijsjes zijn dit!


Vlog: 20. Stadstuinieren: Uitjes enzo.

https://youtu.be/qa2gBJXwQGM
Kijk eens, een grote bos met allemaal uitjes. Het is de oogst van de buurvrouw. Welke groentes en kruiden zouden er in mijn stadstuintje groeien?


Vlog: 19. Stadstuinieren: Veranderingen.

https://youtu.be/S7I3-HWkJJU
Ik ben al een tijdje niet meer in de stadstuin geweest, en dan is het leuk om te zien wat er allemaal veranderd is in een korte tijd. Het is echt een verrassing.


Vlog: 18. Stadstuinieren: Welke Plant Is Dit?

https://youtu.be/6bok_del7UQ
Deze plant heeft een heel erg stekelig blad. Volgens mij is dit helemaal geen tuinboon. Ik ben nu wel heel erg benieuwd naar welke plant dit is.


Vlog: 17. Stadstuinieren: De Tent Afbreken.

https://youtu.be/5admP_0K7qY
Zaterdag 25 april. De tent wordt afgebroken. En hij was zo mooi! De stadstuin is achteraf gezien geen geschikte plek om te camperen.


Vlog: 16. Stadstuinieren: De Brief.

https://youtu.be/9V0qRoyPIXU
Donderdag 23 april. Mijn stadstuintje heeft een brief ontvangen, maar of ik hier nu ook echt blij mee ben..


Vlog: 15. Stadstuinieren: Echinacea Zaaien.

https://youtu.be/IN0-mLHlEEM
Dinsdag 21 april. Ik ga mijn groene paradijs binnen. Vandaag ga ik Echinacea zaaien, ook wel bekend als de Rode Zonnehoed. Een vlinder is de tent binnengevlogen, maar zal hij ook weer de weg naar buiten vinden?


Vlog: 14. Stadstuinieren: Camperen in de Stadstuin?

Vlog: 14. Stadstuinieren: Camperen in de Stadstuin?

https://youtu.be/s6y0YSMlGuI
Zondag 19 april. We hebben vandaag weer een heel leuk ambitieus project. We gaan een grote groene tent over mijn stadstuintje heen zetten. Waarom? We gaan camperen in de stadstuin!


Vlog: 13. Stadstuinieren: Overwoekerd door Plantjes!

Vlog: 13. Stadstuinieren: Overwoekerd door Plantjes!

https://youtu.be/YdBp26sxJ3s
Wat me nu is opgevallen is dit; ineens zie je overal plantjes naar boven komen met twee blaadjes. Ze zijn echt overal! Deze plantjes overwoekeren mijn stadstuintje. Ik weet niet wat voor plantjes het zijn, maar ik ga ze wel weghalen.


Vlog: 12. Stadstuinieren: Stokjes en een netje plaatsen.

Vlog: 12. Stadstuinieren: Stokjes en een netje plaatsen.

https://youtu.be/z1gk3Bp2ZQU
Het is woensdag 15 april. Het is tien graden vandaag. Ik ga wat stokjes plaatsen en een pruik met haar over mijn stadstuintje heen doen.


Vlog: 11. Stadstuinieren: Goudsbloem zaaien.

Vlog: 11. Stadstuinieren: Goudsbloem zaaien.

https://youtu.be/GCTqvNwXbyk
Het is dinsdag 14 april. Het is een stuk koeler dan de afgelopen dagen. Het is zes graden zag ik. Vandaag ga ik Goudsbloem zaaien. De zaden van de Goudsbloem zien er heel bijzonder uit. Ze doen me denken aan zeepaardjes.


Vlog: 10. Stadstuinieren: Check mijn Hek.

Vlog: 10. Stadstuinieren: Check mijn Hek.

https://youtu.be/tRhqyzTvqnI
Het is maandag 13 april. Het waait vandaag hard en het is ontzettend fris. Gisteren hebben we het hekje gemaakt. Ik ga vandaag even kijken of het hekje er nog steeds staat en ook of het gaas nog is blijven zitten.


Vlog: 9. Stadstuinieren: Hoe maak je een hekje rond je stadstuin.

Vlog: 9. Stadstuinieren: Hoe maak je een hekje rond je stadstuin.

https://youtu.be/IsEyFCZHg-4
Mijn eigen domein! Het start met een hekje rond mijn stadstuin. Maar hoe doe je dat eigenlijk, een hekje maken rond je stadstuin? Je begint met een rol kippengaas, houten plankjes, krammetjes, staaldraad, stukjes touw en een moker. Het is tijd om de eerste paal erin te slaan…


Vlog: 8. Stadstuinieren: Radijsblaadjes opgegeten!

Vlog: 8. Stadstuinieren: Radijsblaadjes opgegeten!

https://youtu.be/oasFHECJTr4
Het is nu zaterdag 11 april. Vorige keer had je gezien dat ik hele mooie radijsblaadjes had. Wat is er nu van over? De radijsblaadjes zijn opgegeten!


Vlog: 7b. Stadstuinieren: Tijm zaaien.

Vlog: 7b. Stadstuinieren: Tijm zaaien.

https://www.youtube.com/watch?v=95i_Omi-hek&t=9s
Het is vandaag heerlijk om te stadstuinieren, maar het is snikheet buiten. Ik ga nu een stukje grond bewerken, waar ik nog niks in gezaaid heb. De grond is kurkdroog, dus ik ga het eerst lekker nat maken. Daarna ga ik de harde stukken grond fijner maken met harken. In dit stukje grond ga ik een half richeltje tijm zaaien. De tijm zaadjes zijn zwart en superklein.


Vlog: 7a. Stadstuinieren: Rijspeulen, radijsjes en spinazie.

Vlog: 7a. Stadstuinieren: Rijspeulen, radijsjes en spinazie.

https://www.youtube.com/watch?v=-bm2OemDWsM
Het is woensdag 8 april. Het is ongelovelijk dat het nu al weken achter elkaar droog is, dus ik moet elke dag weer water geven. Weet je wat zo leuk is? Je gaat nu duidelijk zien dat er echt al wat gaat groeien.


Vlog: 6. Stadstuinieren: Radijsjes komen naar boven.

Vlog: 6. Stadstuinieren: Radijsjes komen naar boven.

https://youtu.be/L4VWcFI7OSc
Drie dagen later. Het is nu zondag 5 april en kijk eens, ik zie al wat naar boven komen. Het zijn de radijsjes! De radijsjes komen naar boven.


Vlog: 5. Stadstuinieren: Het is Groen…

Vlog: 5. Stadstuinieren: Het is groen…

https://youtu.be/Xihy1sZ7rG8
Eén week later…
Het is groen…


Vlog: 4. Stadstuinieren: Zonsondergang.

Vlog: 4. Stadstuinieren: Zonsondergang.

https://youtu.be/jKTGfXq5dxM
Ik ben nog even langs de stadstuin gegaan. Het is rond 19:00 uur en ik zag de zon ondergaan.


Vlog: 3. Stadstuinieren: Rijspeul en spinazie zaaien.

Vlog: 3. Stadstuinieren: Rijspeul en spinazie zaaien.

https://youtu.be/Xjsb8_E_QxQ
In de samenleving zijn er nu restricties vanwege COVID-19. Het is gelukkig erg rustig in de stadstuin en daarom is het makkelijk om even te gaan stadstuinieren. Vandaag is een zonnige dag, dus ik begin eerst met water geven. Daarna heb ik rijspeul en spinazie gezaaid.


Vlog: 2. Stadstuinieren: Zaden. Tuinbonen en radijsjes zaaien.

Vlog: 2. Stadstuinieren. Zaden. Tuinbonen en radijsjes zaaien.

https://www.youtube.com/watch?v=Z8FvhKN7VmM&t=218s
We hebben een zaaikalender gekregen, waarop per maand staat aangegeven welke zaden je het beste in de volle grond kunt zaaien. In de maand maart stonden onder andere doperwten/peulen, raapstelen, radijsjes, spinazie, tuinbonen en wortelen. Ik heb een aantal zaden gehaald en ben begonnen met het zaaien van tuinbonen en radijsjes. Daarnaast heb ik ook nog bosui gezaaid, maar die staan niet op het filmpje.


Vlog: 1. Stadstuinieren: Het Teeltplan.

Vlog 1. Stadstuinieren: Het Teeltplan.

https://www.youtube.com/watch?v=N2q8U45gFQ8
Het heeft even geduurd, maar ik ben eindelijk begonnen met stadstuinieren. Half maart zou de stadstuin open gaan, maar het had de maanden ervoor zoveel geregend, dat de grond nog veel te nat was. Een week later dan gepland is de stadstuin open gegaan.

Een paar dagen van tevoren heb ik deelgenomen aan een cursusavond voor de beginnende stadstuinder. We kregen in anderhalf uur tijd veel informatie, maar ook tips en handigheidjes om het stadstuinieren tot een succes te maken.

Voordat je begint met stadstuinieren, is het handig om een teeltplan te maken. Het teeltplan helpt bij het goed indelen van je stadstuin en geeft je overzicht. Op het teeltplan kun je niet alleen plannen, maar ook bijhouden wanneer je iets hebt gezaaid.

Op ruitjespapier maak je een plattegrondje van de stadstuin en teken je daarin de zaaibedden en de looppaadjes. Je houdt bij het maken van het teeltplan rekening met de hoogte van je planten. Door de hoge planten aan de noordzijde van je tuin te laten groeien, voorkom je dat de lage plantjes in de schaduw komen te staan.

Daarnaast kijk je ook naar welke planten goed naast elkaar kunnen staan en welke niet.