Geneeskrachtige Kruiden Jaarkruid

Welke 5 kruiden zijn onmisbaar in jouw persoonlijke EHBO-kit?

De natuur is heel dichtbij. De kruiden die je nodig hebt, groeien vaak om je heen. Je kunt je eigen persoonlijke kruiden EHBO-kit samenstellen, zodat je in noodsituaties altijd kruiden bij de hand hebt, die kunnen helpen de pijn te verzachten of om allerlei ongemakken te verlichten.

Met nood bedoel ik hier alledaagse situaties waarin je jezelf kunt redden. In ernstige gevallen raad ik je aan om naar de huisarts te gaan.

Bij het samenstellen van je eigen EHBO-kit ga je kiezen welke kruiden jij in jouw EHBO-kit wilt hebben. Hiermee krijg je antwoord op de vraag: Welke 5 kruiden zijn onmisbaar in jouw persoonlijke EHBO-kit?

We gaan dit doen aan de hand van de volgende opdracht:


Opdracht:
Kies 5 kruiden die jij in je EHBO-kit wil hebben.


Werkwijze:

 • Laat je leiden door je intuïtie.
 • Bedenk niet van tevoren welke kruiden je erin wilt hebben en ga ook niet zoeken totdat je ze kunt vinden.
 • In de plaats daarvan ga je rondlopen en je kijkt naar wat je tegenkomt.
 • Pluk de kruiden die jou op dat moment aanspreken.
 • Als je het kruid niet kent, zoek je op wat het zou kunnen zijn en wat de werking ervan is.


De 5 kruiden die ik geplukt heb voor in mijn EHBO-kit:

 1. Duizendblad.
  Duizendblad is een EHBO-plant. De plant staat daar waar ongelukken gebeuren en is voor duizend dingen goed. Vroeger werd dit ook het Timmermanskruid genoemd. Als je flink met een hamer op je duim hebt getimmerd en het gaat bloeden, dan doe je er Duizendblad op. Je kneust het blad door het goed door je handen te frommelen en plakt het op de wond. Duizendblad is voor doffe wonden en werkt bloedstelpend. Binnen korte tijd is de wond dicht.
  Niet gebruiken tijdens de zwangerschap.

 2. Goudsbloem.
  Goudsbloem is een kruid wat heel veel doet in het lijf. Ik heb over de Goudsbloem geschreven in mijn blogpost: Wat vertelt de Goudsbloem door er enkel naar te kijken?
  Als je voelt aan de Goudsbloem, dan voel je de hars. Goudsbloem maakt wonden dicht en heelt de huid snel. Goudsbloem is goed te gebruiken bij lichte brandwonden, schaafwonden en snijwonden. Nooit bij smerige open wonden gebruiken.
  Goudsbloem reinigt het lymfestelsel en wordt gebruikt bij gezwollen lymfeklieren en lymfeklierontsteking.
  Niet gebruiken tijdens de zwangerschap en tijdens het zogen.

 3. Boerenwormkruid.
  Zoals het woord al onthult, is de belangrijkste medicinale eigenschap van Boerenwormkruid dat het een wormverdrijvende werking heeft. Boerenwormkruid zet de spijsvertering aan en werkt ook op de darmen. Parasieten zitten ook vaak in de darmen.

 4.  Bijvoet.
  De Nederlandse naam ‘Bijvoet’ komt van het verhaal dat degene die een stuk van deze plant in zijn schoenen draagt, minder gauw vermoeid raakt. Dus als je na een lange wandeling last krijgt van vermoeide voeten, dan stop je wat Bijvoet in je schoenen. Dit zou de vermoeidheid tegengaan.
  De maankleur (wit) aan de onderkant van het blad duidt erop dat Bijvoet ook zijn werking  heeft op de menstruatiecyclus. Het wordt gebruikt om onregelmatige menstruatie en menstruatieklachten tegen te gaan.
  Bijvoet is ook bekend onder de naam Moxa en wordt gebruikt in de Moxa therapie, een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde.

 5. Tijm.
  Mijn jaarkruid Tijm mag natuurlijk niet ontbreken in mijn EHBO-kit.
  Tijm werkt specifiek op de Thymus, de klier die zorgt voor onze natuurlijkle afweer. Tijm is desinfecterend en kan bij allerlei infecties toegepast worden, met name in het luchtweggebied. Toortsolie met een paar druppels Tijmolie zijn zeer geschikt bij verkoudheid en hoest. Je smeert er de holtes van het borstgebied mee in.
  Let op: etherische Tijm olie alleen verdund gebruiken, anders geeft het brandwonden! Niet gebruiken voor baby’s en voorzichtig zijn bij kinderen, omdat het te heftig is voor de luchtwegen.


De bovenstaande kruiden zijn de 5 kruiden die ik geplukt heb voor in mijn persoonlijke EHBO-kit. Het kan zijn dat dit in de loop van de tijd verandert, omdat je als mens ook continu verandert. Wat je nu nodig hebt kan in de toekomst anders zijn.

Zoals je ziet, kan een persoonlijke kruiden EHBO-kit er voor iedereen anders uitzien. Je kunt de kruiden aanpassen aan wie je bent en waar je gevoelig voor bent. Andere kruiden die je bijvoorbeeld zou kunnen toevoegen aan je EHBO-kit zijn:

 • Smeerwortel, wat helpt bij smerige open wonden en bij gescheurde botten en pezen.
 • Moederkruid, tegen hoofdpijn en migraine.
 • Braamblad, voor als je ineens last krijgt van darmklachten en diarree.

Ik ben benieuwd welke kruiden voor jou onmisbaar zijn in jouw persoonlijke EHBO-kit. Laat het me weten door een reactie achter te laten onderaan mijn blog! (:

Dit vind je misschien ook leuk...