Geneeskrachtige Kruiden Jaarkruid

Jaarkruid: jouw persoonlijke verbinding met een kruid voor het komende jaar.

Jullie zijn de blaadjes die hier zitten en aan het eind van het jaar zijn jullie een heel mooi kruidje.

Stel je nu eens voor dat je een kruid ziet zitten in de stoel en dit kruid stelt zich aan jou voor. Dit is jouw jaarkruid.

EEN DAG VAN HET BEGIN.

De eerste dag van het begin van een nieuw schooljaar voelt altijd een beetje onwennig aan. Aftastend, rondkijkend, wie zijn al deze mensen? De een kijkt de kat uit de boom, de ander begint al uitbundig te praten. Er ontstaan groepjes van mensen die elkaar al kennen van gelijksoortige studies uit voorgaande jaren en andere mensen komen geheel blanco binnen en kiezen een plaatsje in de kring. Ikzelf herken een aantal mensen van de introductiedag, waardoor het makkelijker wordt om een praatje met hen te maken.

Het is een mooie grote groep met allemaal dames. Blijkbaar is het bezig zijn met kruiden hedendaags echt een vrouwending, maar wie weet gaat hier in de toekomst meer verandering in komen en wordt het ook een interessante bezigheid voor de mannen.

INSPIREREND VERHAAL TIJDENS HET VOORSTELRONDJE.

We zitten in een kring en beginnen met een ontspannen voorstelrondje. Het is leuk om iets meer te weten te komen over de persoon die voor je zit en waarom diegene heeft gekozen voor deze opleiding. Zo heeft ieder mens weer een eigen bijzonder verhaal. Het is prachtig en inspirerend om te luisteren naar wat men te vertellen heeft.

Ik word geraakt door het verhaal van een dame die in het verleden als ongeneeslijk ziek werd verklaard. Zij had terminale kanker en er werd gezegd dat zij nog maar twee weken tot een paar maanden te leven had. Zij is toen de niet conventionele weg op gegaan en kwam in contact met een Chinese arts met een gezondheidscentrum in India. Zij heeft in India een maand lang een combinatie gedaan van de Traditionele Chinese Geneeskunde en Ayurveda.

Belangrijk om weten is dat zij het roer radicaal heeft omgegooid en haar levenswijze totaal heeft moeten veranderen. Haar voeding heeft ze aangepast en ze heeft ontzettend veel Chinese geneeskrachtige kruiden ingenomen, tot wel dertig stuks, vier keer per dag. Anderhalf jaar lang heeft ze een ascetisch leven geleefd waarbij ze alle regels strikt heeft gevolgd.

Toen zij terugkwam uit India is zij aan de hand van PET-scans en onderzoeken volledig genezen verklaard. Dit is inmiddels zeven jaar geleden.

Wat een prachtig, ontroerend verhaal en hoe je op deze manier andere mensen kunt inspireren om deze levende weg op te gaan. Er wordt door iedereen met passie en enthousiasme gesproken en we worden stuk voor stuk geïnfecteerd met het kruidenvirus.

HET KIEZEN VAN HET JAARKRUID.

Het moment is aangebroken dat we een keuze mogen maken uit het jaarkruid; Jouw persoonlijke verbinding met een kruid voor het komende jaar.

Het jaarkruid is een kruid waarmee je aan de slag gaan en dat je uitgebreider gaat bestuderen dan alle andere kruiden die behandeld gaan worden. Eén kruid waarmee je alles gaat doen van A tot Z. Je gaat de geschiedenis uitpluizen, de legendes, de bijzondere krachten. Je gaat dit kruid in alle varianten gebruiken. In een thee, een tinctuur, een olie, een zalf, in een gerecht en je schrijft jouw ervaringen erover.

Dit is een spannend moment. In welk kruid ga je al je ziel en zaligheid stoppen? En wat als je dit kruid helemaal niet leuk vindt, zit je daar dan aan vast voor de rest van het jaar? Het kan een kruid zijn waarvan je denkt dat je er helemaal niks mee hebt, maar waarom denk je dat? Het kan een keuze zijn. Het kan iets zijn wat heel specifiek is.

Ondanks dat je het een verschrikkelijk kruid vindt, is het toch goed om er wel mee te starten. Wie weet heeft het ergens toch wel zin en is dit kruid met een reden bij jou gekomen.

WAT JE TREKT, PAST BIJ JOU.

Tot nu toe enkel positieve geluiden om me heen. Mijn keuze valt op: Tijm! Latijnse naam: Thymus vulgaris. Ben ik hier blij mee of niet? Stiekem had ik gehoopt op iets onbekends en mysterieus, een kruid die zo exotisch klinkt in de oren dat ik er in mijn hele leven nog nooit van gehoord heb. Tijm is het tegenovergestelde van dat. Klinkt meer als een oude bekende, de Tijm die je overal in de supermarkt ziet liggen en lekker smaakt in Italiaanse gerechten. Ik had niet zo lang geleden nog een bosje verse Tijm in een potje met aarde gekocht, maar helaas is deze vroegtijdig gestorven, ondanks dat ik het toch water en licht gaf. Had ik er beter voor moeten zorgen? Daar ga ik het komende jaar wel achter komen!

AAN DE SLAG MET JE JAARKRUID.

Het is de bedoeling dat je zaadjes gaat verzamelen van je jaarkruid, deze gaat planten en hem op laat groeien als een kind van jezelf. Je laat het kruid naast je opgroeien en je gaat kijken hoe die van kleins af aan groot gaat worden. Hoe zien de blaadjes eruit die hij gaat vormen, wat voor licht heeft hij nodig en wat voor grond. Je gaat echt helemaal voor je kindje zorgen. Dat is de betekenis van een kruid echt leren kennen.

Dan ga je met het kruid aan de slag. Je gaat het kruid in je eten gooien. Je gaat proeven welke lekkere gerechten en soepen je ermee kunt maken.

Je gaat leren medicinale oliën maken, zalven, kruidenstempels, een thee maken. Hoe maak je een goeie kruidenthee?

Als je een zalf gemaakt hebt, ga je smeren. Wat doet dat op de huid? Je gaat mensen zoeken in je omgeving die klachten hebben waarvoor dat zalfje nou net goed zou kunnen werken. Probeer dat eens, hoe voelt dat? Heeft het goeie effecten?

JAARVERSLAG, EEN BRON VAN KRUIDENKENNIS.

Aan het eind van het jaar maak je een jaarverslag van ongeveer vijftien pagina’s, waarin je al je bevindingen rondom jouw kruid verwerkt, waarbij je kijkt vanuit zowel een Westers als een Chinees perspectief. Je volledige verslag van wat je hebt geleerd over het kruid met alles erop en eraan ga je met elkaar delen. Hoe mooi is het om straks het kruid van een van je medestudenten te mogen ontvangen. Je hebt dan een bron van kruidenkennis verzameld helemaal uitgewerkt van A tot Z, gekleurd met een persoonlijk tintje.  Wat een verrijking van je kruidenleven!

TIJM EN IK.

Ondertussen ben ik toch wel een beetje blij geworden met mijn kruidje. Tijm en ik, wij gaan het met elkaar doen dit jaar. Stiekem merk ik dat bij elk boek dat ik opensla en bij elk plantje dat ik buiten zie, ik toch op zoek ga naar mijn Tijm. Ik wil er meer over weten, mijn interesse is gewekt.

Kleine Tijm. Van jou gaan we meer te weten komen dit jaar.


BOEKENTIP: DANIËLLES KRUIDENOMNIBUS

” Tijm is afgeleid van een Grieks woord dat ‘moed, levensadem, energie’ betekent. ”

In deze mooie Kruidenomnibus beschrijft kruidenvrouw Daniëlle Houbrechts hoe je zelf kruiden kunt kweken, hoe je ze het beste verzorgt en oogst, welke middeltjes je kunt maken tegen allerlei kwaaltjes, hoe je ze omtovert tot zalige beautyproducten en wat je er allemaal mee kunt doen in de keuken.

Bestel nu jouw exemplaar bij Bol.com voor € 24,99


Dit vind je misschien ook leuk...