In deze video ga ik je vertellen over de oorsprong van yin en yang.
Het concept van yin en yang is aan de ene kant heel eenvoudig, maar tegelijkertijd ook zeer diepgaand. Daarom is wat ik hier vertel over yin en yang enkel de basis, het topje van de ijsberg.
De geschiedenis van yin en yang.
De oorsprong van yin en yang ligt duizenden jaren terug in het oude China.
Mensen waren toen al bezig met het verklaren van verschijnselen in de natuur en het universum en hedendaags vormt dit nog steeds de basis van de Oosterse filosofie.
De pricipes van yin en yang worden waarschijnlijk voor het eerst op schrift genoemd in de I Tjing, het ‘Boek der Veranderingen’, ongeveer 1000-700 jaar voor Christus.
In de I Tjing wordt yang voorgesteld als een volle lijn en yin als een onderbroken lijn.
De vier diagrammen: De vier stadia van yin en yang.
Door de yin en yang lijnen te combineren, ontstaan er vier paren van twee lijnen; de vier diagrammen met de vier stadia van yin en yang.
Deze vier stadia zijn: de ulieme yin, yang in yin, de ultieme yang en yin in yang.
Met deze vier stadia kun je een natuurlijke cyclus weergeven, bijvoorbeeld de dagcyclus, de seizoenen en de maancyclus.
De nieuwemaan is sterk yin, maar naarmate de tijd verloopt wordt de maan steeds meer yang. De vollemaan is sterk yang, maar daarna worden de energieën van de maan weer steeds meer yin.
De vierenzestig hexagrammen.
Door een derde lijn toe te voegen aan deze vier diagrammen, en deze te combineren, worden de acht trigrammen gevormd.
De verschillende combinaties van de trigrammen vormen ten slotte de vierenzestig hexagrammen. De vierenzestig hexagrammen symboliseren alle mogelijke verschijnselen van het universum. Ze tonen hoe alle verschijnselen in het universum uiteindelijk afhangen van yin en yang.
Yin en yang zijn ontsproten uit de Tao.
In den beginne was er niets. Zie het als de Kosmos, de leegte, het universum, het heelal.
“ Uit het Tao ontstaat het ene. Uit dit Ene ontstaat de twee, de Twee brachten de Drie voort, en de drie tienduizend dingen.”
Het ene is energie, de chi. De twee is yin en yang, de drie is hemel, aarde en de mens.
In het Taoïstische yin en yang symbool, de Tai Ji of het Allerhoogste, worden yin en yang weerspiegeld in al hun facetten, waarin yin en yang elkaar afwisselen en complementeren. Yin en yang worden afgebeeld als een cirkel dat zich continu transformeert en in evenwicht houdt. Yin is het witte gedeelte en Yang het zwarte. Het zaad van het yin wordt in het yang geboren en omgekeerd.
Zoals we zien, zijn er vier aspecten van yin en yang. Yin en yang zijn tegengesteld aan elkaar, maar ze kunnen niet zonder elkaar, omdat ze afhankelijk van elkaar zijn. Yin en yang hebben een mutueel verbruik en in extreme vorm gaan yin en yang in elkaar over door de onderlinge transformatie van yin en yang.
Yin en yang verbinden alles en daarmee hemel en aarde. Als het evenwicht tussen yin en yang verstoord is, kan er ziekte ontstaan.
De Chinese karakters voor yin en yang.
De Chinese karakters voor yin en yang zijn gerelateerd aan het beeld van een heuvel, met aan de ene kant de schaduw en aan de andere kant de zon.
Het karakter voor yin stelt de schaduwzijde van een heuvel voor. Dit wordt vertegenwoordigd door een heuvel, een wolk en het nu.
Het karakter voor yang stelt de zonzijde van een heuvel voor. Dit wordt vertegenwoordigd door een heuvel, de zon boven de horizon en de lichtstralen.
Yin en yang en de mens.
Waarschijnlijk is de vroegste oorsprong van yin en yang fenomenen ontstaan uit observaties van boeren. Zij integreerden de cyclische afwisseling van dag en nacht, activiteit en rust en hemel en aarde in hun eigen leven.
Yang – Yin
Zon- Maan
Dag – Nacht
Licht – Donker
Actief – Passie
Werk – Rust
Hemel – Aarde
Zuiden – Noorden
Boven – Onder
Vuur – Water
Yin wordt in verband gebracht met de maan en staat voor het vrouwelijke. Yang wordt in verband gebracht met de zon en staat voor het mannelijke.
Als yin en yang worden gescheiden, is er geen leven meer en gaat geest terug naar de hemel en lichaam terug naar de aarde.
Bronnen:
❀ ChinHerbs, Total Health Academy.
❀ De Grondslagen van de Chinese Geneeskunde.
❀ Yellow Emeperor’s Classic of Medicine.
❀ Vuurman en Watervrouw
Disclaimer: dit artikel bevat affiliate links.
Je moet inloggen om een reactie te plaatsen.